Silnik podnośnika szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jabol79
    Classic
    • 2005
    • 32

Silnik podnośnika szyby

...dlatego nie bardzo rozumiem ludzi piszących na tym forum w tonie "nie pasują wam nowe silniki VAGa, to szukajcie sobie Dacii", a trochę tu takich jest - może akurat nie w tym temacie, ale w innych miejscach natknąłem się na takie dziwnie rozumujące istoty.
    Nie wiem, czy jesteście już tak ślepi, czy tak urobieni, że nawet jakby kolejny twór VAGowski miał przejechać 25tyś.km. to też byście kupili - i skąd to butne poczucie bycia lepszym, patrząc z góry na Dacię, jako produkt gorszego rodzaju :?:
    Widocznie nie którym pasuje podbijanie kosztów we własnym gospodarstwie, remonty auta, wizyty w ASO, ale na forum duma, bo mam TDI z koncernu VAG :roll:
  • zombie
    Classic
    • 2005
    • 39

Silnik podnośnika szyby

Cześć,
    Nic nie udało mi się wyszukać, więc pozwolę sobie zapoczątkować wątek.

Od jakiegoś czasu mam ciągłe kłopoty z podnośnikiem szvby w przednich drzwiach pasażera. Ostatnio znowu słychać chrobotanie. Początkowo obstawiałem kiepską jakość rolki w podnośniku (zamiennik Diamond), która zryła mi zębatkę na silniku, ale gdzieś wyczytałem, że sinik powinien liczyć obroty i na tej podstawie domykać szybę. Okazało się, że w drzwiach kierowcy zatrzymuje się po określonej liczbie obrotów. U pasażera kręci się bez końca.

Te problemy trwały już od kilku lat, więc niewykluczone, że w ASO (w ramach naprawy z OC sprawcy - uderzenie właśnie w te drzwi) wstawili mi silnik z inną elektryką. Inna hipoteza, to przetarty przewód na przelotce albo brudne styki w silniku.

Jestem raczej mechanikiem amatorem, więc moje przypuszczenia nie są poprarte żadną wiedzą. Zatem pytanie do szanownych Forumowiczów; Co jest najbardziej prawdopodobne? Od czego zacząć sprawdzenie? Gdzie dowiedzieć się, czy mój silnik ma odpowiednią elektrykę (mam naklejkę z numerem). Mam też kabelek VAG, ale bez oprogramowania. Mogę zdobyć jeśli to pomoże.

Tymczasem jutro w góry chyba ruszę na desce pod szybą. Mam czas do południa, żeby coś wykombinować :-(

Jakiś dobry elektryk w Warszawie?

Z góry dzięki za szybką pomoc.

Komentarz

• K_Popiel
      Rider
      • 2010
      • 608

Ostatnio wymieniałem u znajomego cały mechanizm podnoszenia szyby /bez silniczka oczywiście/ właśnie z powodu zacinania się i dość głośnego chrobotania. Powodem była popękana linka oraz zniszczone kółko na które ta linka się nawija, nie do naprawienia, mechanizm do wymiany. Koszt około 120 zł i temat zamknięty.
      // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
      ------------------------------------------------------

Komentarz

• zombie
        Classic
        • 2005
        • 39

Podnośnik mam już w tych drzwiach chyba trzeci, czy czwarty więc nie w nim kłopot.

Komentarz

• Jacek_193
          Classic
          • 2009
          • 27

Witam!
          U mnie też chrobotało. Rozebrałem drzwi, i okazało się że linka jest słabo naprężona i po prostu zaczęła się plątać na rolce. Zdemontowałem rolkę, nawinąłem linkę od nowa i poskładałem. Później jeszcze wyregulowałem naciąg linki za pomocą plastikowej kostki, która jest umieszczona w którymś rogu mechanizmu i na razie wszystko jest OK.
          Przy wcześniejszym mechanizmie też mi chrobotało ale sprawę olałem a później pozostało mi kupić nowy podnośnik.
          Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...